Mijn vestiging:

Wist je dat buitenvogels het hele jaar door gevoerd kunnen worden? Het is wel van belang om het soort voer per seizoen aan te passen. In het najaar en de winter is het fijn als je vetrijk voer in de tuin hangt, terwijl er in het voorjaar en zomer meer behoefte is aan eiwitrijke voeding.  

Buitenvogels jaarrond voeren

Het is algemeen bekend dat de vogeltrek begint vóór de winter, de vogels vliegen dan richting het zuiden om in Februari weer terug te komen. Vlak voor vertrek in de herfst hebben ze dan extra energie nodig en dit doen ze door zich helemaal vol te eten. Hang hierdoor voer buiten wat lekker vet is, zoals vetbollen en pinda’s. Er zijn ook vogels die niet wegtrekken en in eigen land blijven, dit zijn de vogels die het hele jaar in de omgeving van hun broedgebied blijven. Met de aankomende winter is het voor deze vogels moeilijker om aan eten te komen, terwijl vogels in de winter veel energie nodig hebben om hun lichaam op temperatuur te houden. In de lente steken de vogels veel energie in het nestjes bouwen en hun jong grootbrengen, hierbij hebben ze juist geen vet voedsel nodig maar voedsel wat kalk en eiwitten bevat. In de zomer begint de voorbereiding al tegen de kou, hierdoor is eiwitrijk voedsel van belang.

Verschillend voer

Gebruik voer

Er zijn verschillende vormen van vogelvoer, zoals: vetbollen, zadenmengsels, pinda’s, fruit, brood of insecten. Ook zijn er verschillende manieren waarop je het voer aan de vogels kunt aanbieden want elk vogelsoort eet zijn voer anders. De vetbollen zijn eenvoudig op te hangen, hang ze in een boom, struik of op een andere hoge plek. Door ze op een hoge plek te hangen kunnen andere dieren hier niet bij. Bij extreme kou kan de vetbol bevriezen en te hard worden. Als dit gebeurt kun je de vetbollen zachtjes indrukken of ze in stukjes snijden en op een tafel of voederplank leggen. Een vetbol bestaat uit een zadenmengsel, samen geperst in vet. De zadenmengsels zijn ook los verkrijgbaar, dit strooi je gewoon rond op de grond of waar dan ook. Houd er dan wel rekening mee of je geen huisdieren of andere buurtdieren in je tuin hebt rondlopen die gevaar kunnen vormen voor de vogels. Hiervoor zijn ook voedersystemen , die er voor zorgen dat het voer hoog en veilig staat voor andere dieren. Die bestaan in de vorm van huisjes en silo’s, deze voedersystemen hangen hoog aan de muur of een boom. 

Kies hier je voedersysteem

Tips

Als je wilt dat vogels vaker terugkomen in jouw tuin, kun je het beste in de herfst beginnen met voeren. Ze gaan namelijk op zoek naar een plek waar in de winter ook voedsel te vinden is. 

 

Door het aanbieden van verschillende soorten voeding op verschillende plaatsen kan je ook meerdere vogelsoorten lokken.

Bekijk hier de verschillende voedersystemen om vogels in de tuin te krijgen.

Geef de vogels een nestje!