Van kluit tot pracht: Haagplanten
Hagen kunnen als levendige afscheiding bieden en snel veel groen in je tuin creëren. Zodat je tuin van een grauwe boel naar een groene oase gaat. Maar hoe zorg je ervoor dat je jaren lang van je hagen kunt genieten? In deze blog lees je hoe je een haag plant en hem lekker lang groen en gezond houdt.
Succesvol planten van je haag
Een haag planten kan het hele jaar door. Van oktober tot april kun je een haag met kluit of kale wortel planten. Begin met het graven van een strook van ongeveer 60 tot 80 cm diep. Hagen houden aan het begin van veel voeding. Zorg dus dat de grond bomvol voedingsstoffen zit. Dit kan door middel van mest, compost of bladaarde. Zet de planten goed diep in de kloof en als er gaas om de kluif zit, haal dit dan voorzichtig weg. Bladverliezende struiken worden meestal met kale wortel geleverd, spreid de wortels voorzichtig uit en zorg ervoor dat de wortels niet uitdrogen. Dit doe je door de wortelen in een emmer met water te dompelen voordat je ze plant. Alle hagen op hun plek? Druk dan de grond goed aan en geef ruim water. Let ook op dat er niet te veel om de haag heen groeit aan het begin. Voor een volle haag kun je het beste de takken een derde afknippen. De haag groeit steeds nieuwe uitlopers en groeit zo uit tot een volle groene haag.
Voor iedereen een haag
Wil je een winterharde haag of niet? De Laurier, taxus of liguster zijn winterharde hagen. Wanneer je niet perse het hele jaar door een groene haag wilt, kies dan voor de haagbeuk, meidoorn of veldesdoorn. Deze laten vanaf de herfst hun bladeren vallen. Een hoge haagplant kan ook dienen als schutting. De conifeer is één van de populairste hoge hagen. Een lage haag heeft meer een decoratieve functie. Denk hierbij aan een ILEX crenata of Kardinaalsmuts. Wil je een haag die je niet veel hoeft te snoeien? Dan kun je het beste kiezen voor een schijnhulst of laurierkers. Vind je snoeien juist een rustgevend klusje? Kies dan voor de klimop of liguster. Wanneer je niet heel veel geduld hebt, kun je een kant-en-klare haag kopen. Deze haagelementen komen in een mooie metalen bak en na planten kun je er direct van genieten. En ben je dol op vogels in de tuin? Een meidoorn of vuurdoorn (pyracantha) zijn een ware walhalla voor vogels. Ze kunnen zich hierin goed verstoppen en zitten ook nog eens vol heerlijke bessen.
Groen en gezond
Een haag is natuurlijk een groot stuk groen in de tuin. De meeste hagen kunnen zichzelf goed onderhouden, maar een extra knipbeurt of slok water slaan ze zeker niet af. Om hem mooi groen te houden, kun je de haag in maart t/m juni wat voeding geven in de vorm van (organische) plantenkorrels. Doe dit bijvoorbeeld na een snoeibeurt. Een goede knipbeurt geef je je haag zodat hij niet uit de klauwen groeit. Het ligt aan de haag die je hebt, hoe vaak je de snoeischaar erbij moet pakken. Het is goed om de heg iets schuin te snoeien. Heggen hebben immers licht en lucht nodig. Als je de heg kaarsrecht snoeit, vallen de onderste blaadjes in de schaduw van de bovenkant. Let wel op of er in het voorjaar nestjes in de haag zitten. Dan moet het snoeien even op zich laten wachten tot de jonge vogels zijn uitgevlogen.
Met deze tips kun je jarenlang van een weelderige en gezonde haag in je tuin genieten!