Safety first: met je hond in de auto op pad
Heb je er ooit aan gedacht om je hond mee te nemen op vakantie? Het kan een geweldige ervaring zijn voor zowel jou als je hond. Maar hoe zorg je ervoor dat hij zich comfortabel en veilig voelt tijdens de autorit? Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat jullie samen een geweldige tijd hebben.
Veilig vervoeren
Wist je dat het wettelijk verplicht is om ervoor te zorgen dat je hond je niet stoort tijdens het rijden? Een kennel is een goede manier om te zorgen dat je hond niet los door de auto loopt. En als je meerdere dieren vervoert, hebben ze ieder echt een eigen plekje. De achterbank wordt gezien als één van de veiligste plekken om je hond te vervoeren. Wel als die natuurlijk vast zit met een gordel. Met een speciale autogordel zorg je ervoor dat je maatje goed vast zit en bewegingsruimte heeft om bijvoorbeeld lekker zijn kop uit het raam te steken. Als je hond niet op de achterbank past of kan, is een bench in de achterbak een veilige oplossing. Deze kun je makkelijk kwijt in de meeste auto's. Waar je hond een plekje heeft in de auto ligt aan de grote van je hond en van je gezin.
Wennen
Laat je hond eerst wennen aan de auto voor succesvolle autoritten. Dit kun je doen door positieve associaties te creëren met de auto. Bijvoorbeeld door snoepjes te geven wanneer hij uit zichzelf erin springt of erin zit. Rijd niet alleen naar de dierenarts met je hond, maar ook naar plekken die jouw hond laten kwispelen, zoals het bos of strand. Bedenk hoe je wilt dat je hond zich gedraagt in de auto. Train het gewenste gedrag goed voor de lange reis. Zo zijn jullie beide helemaal klaar voor een veilige rit. Geef je hond ook echt een eigen plekje in de auto, net als thuis. Dit kan bijvoorbeeld door een hondendeken neer te leggen. En is natuurlijk ook extra comfortabel.
Wagenziek
Ziet je viervoeter een beetje bleek? Net als mensen kunnen honden wagenziek worden. Ongeveer 20% van de honden heeft hier last van. Je kunt het herkennen aan symptomen als hijgen, smakken, kwijlen, kokhalzen of braken, rusteloosheid, trillen en opgewondenheid. Een puppy kan over de wagenziekte heen groeien. Het is net als bij mensen belangrijk dat je hond tijdens het rijden uit het raam kan kijken en rechtop kan zitten. Frisse lucht kan ook helpen. Zorg daarom bij een hele lange reis voor tussenstops, zo kan je hond ook zijn behoefte doen. Mocht hij ondanks alles nog steeds wagenziek zijn, dan kun je bij je dierenarts terecht voor medicijnen.
Tot slot is het belangrijk om te kijken wat de regels per land zijn om je hond te vervoeren. Ook landen waar je alleen doorheen rijdt. Nu ben je er helemaal klaar voor om veilig de mooiste auto routes af te leggen met jou maatje. Riemen vast!