Plant van de maand: Vrouwentong

Croton plant

Nederlandse naam

Sansevieria oftewel vrouwentong

Latijnse naam

Dracaena trifasciata

Omschrijving

De sansevieria is een plant die weinig water verbruikt en daarom een planten die makkelijk te onderhouden is. De plant heeft niet veel water nodig. Het is daarom ook beter voor de plant om bij twijfel geen water te geven omdat dit wortelrot kan veroorzaken. De plant kan op verschillende plekken staan, zowel in de zon en in de schaduw.

Herkomst

De Dracaena trifasciata groeit van oorsprong in Afrika. In Nederland staan deze kamerplanten beter bekend als Vrouwentongen en in België als Wijventongen. De Sansevieria behoort sinds 2017 bij de plantenfamilie van de Dracaena, onder de naam Dracaena trifasciata.

Standplaats

De sansevieria verlangt niet veel zonlicht. Ook in de winterperiode, maar wel een koelere plek : 0-6°C Tijdens een warme zomermaand kan deze plant buiten staan op een beschutte plaats. 

 

Tips van onze groenspecialist Marjolijn

 

Hoe moet ik mijn Sansevieria onderhouden?

  • De vrouwentong verbruikt zeer weinig water. De enige manier om een Vrouwentong dood te krijgen, is door de kamerplant te veel water te geven. Het is daarom beter om bij twijfel geen water te geven.
  •  In  de winter kan de vrouwentong gerust 6 tot 8 weken zonder water. Gedurende de groeiperiode (lente en zomer) is eens per 2 weken voldoende.
  • Als de vrouwentong voor een raam op het zuiden staat heeft hij wel 2 tot 3x zoveel water nodig heeft als een kamerplant voor een raam op het noorden.
  • Controleer regelmatig de grond door je vinger tot twee knokkels diep, in de grond te steken. Voelt de grond na 3 dagen nog steeds nat, geef dan minder water.
  • De vrouwentong kan uitstekend tegen droge lucht. Sproeien is daarom niet noodzakelijk. Het sproeien van de plant kan zeker voordelen hebben voor de plant. Het kan stof van de bladeren verwijderen, wat de gezondheid en de sierwaarde van de plant kan verbeteren.

 

Bijzonderheden

De Sansevieria is wel licht giftig. Let er dus op dat kinderen of huisdieren niet van de bladeren snoepen, dat kan leiden tot buikpijn.

 

Welke soorten verkopen wij bij Ranzijn tuin en dier?

Wij verkopen 3 soorten sansevieria in verschillende potmaten

  • Sansevieria Laurentii
  • Sansevieria Black coral
  • Sansevieria Zeylanica
Categories: Tips en advies