Inenten tegen hondenziektes

Als baasje wil je niet dat jouw hond ziek wordt. Gelukkig zijn een aantal ziektes te voorkomen door je hond te laten inenten. Je hond kan ingeënt worden tegen Parvo, Weil, Hepatitis contagiosa Canis, Rabiës, Kennelhoest en de ziekte van Carré (hondenziekte). Hieronder kan je meer lezen over de hondenziektes waar je hond tegen ingeënt kan worden.

Parvo

Parvo wordt veroorzaakt door een virus, het parvovirus. Verspreiding  van het virus gaat via ontlasting. Het virus is ongevoelig voor veel ontsmettingsmiddelen en de virusdeeltjes kunnen lange tijd in de omgeving blijven. De ziekte tast de darmen van de hond aan waardoor vaak koorts, braken en diarree ontstaat. Wanneer je hond last heeft van bovenstaande symptomen, neem dan contact op met de dierenarts.

Weil

Deze ziekte wordt veroorzaakt door bacteriën. Deze bacteriën worden overgedragen door urine van geïnfecteerde dieren, besmet water, mest van koeien of varkens of een rattenbeet. De ziekte is niet alleen voor je hond maar ook voor jou besmettelijk. De ziekteverschijnselen bestaan uit koorts, maagdarmstoornissen met braken en diarree als gevolg, nierontsteking en soms ontsteking van de lever. Dit is te zien aan geel oogwit en tandvlees.

Leverziekte (Hepatitis contagiosa Canis)

Leverziekte wordt veroorzaakt door een virus. Infectie vindt plaats door inademing van virusdeeltjes. Dieren die besmet zijn met leverziekte en daarna genezen, kunnen nog maanden het virus bij zich dragen. De  ziekte kenmerkt zich door tranen van de ogen, hoge koorts, opeenhopingen van vocht in de lichaamsholten en een vergrootte lever. Het tweede type van dit virus veroorzaakt ademhalingsproblemen en is soms onderdeel van Kennelhoest.

Rabiës

Rabiës is het hondsdolheidvirus en is besmettelijk voor dieren zoals honden en katten, maar ook voor de mens. De besmetting komt meestal door een beet van een geïnfecteerd dier omdat hun speeksel de virusdeeltjes bevat. Het virus tast de hersenen aan en veroorzaakt angst en agressie. Honden overleven Rabiës niet. In Nederland komt hondsdolheid bijna niet meer voor. In veel andere landen komt die ziekte vaak wel voor, daarom is het verplicht om je hond in te laten enten als je met hem gaat reizen.

Kennelhoest

Kennelhoest is een soort verkoudheid die door verschillende ziektekiemen wordt veroorzaakt zoals het Para-influenzavirus, het Adeno-virus type II en de Bordetella bacterie. Honden krijgen kennelhoest door opname of inademing van de kiemen. De symptomen zijn een harde droge hoest als gevolg van de ontsteking van de luchtpijp. Dit kan zich uitbreiden naar de lagere luchtwegen met als gevolg bronchitis. Het komt voor bij honden die op plekken komen met veel andere honden zoals kennels of pensions, hondenshows of uitlaatservices. Stress speelt een grote rol. Door het blaffen wordt de keel van de hond gevoeliger en wordt vatbaarder voor infecties. Het is daarom belangrijk om je hond in te laten enten als hij vaak op plekken komt waar andere honden zijn.

Hondenziekte (ziekte van Carré)

Deze zeer besmettelijke ziekte wordt veroorzaakt door een virus waar jonge honden gevoelig voor zijn. Infectie vindt plaats door virusdeeltjes die andere besmette dieren uitscheiden. De ziekte begint met tranende ogen en vocht uit de neus in combinatie met koorts. De longen en darmen worden vaak ook aangetast met als gevolg braken en diarree. Enkele dieren overleven de ziekte maar na verloop van tijd steekt het virus vaak weer de kop op en tast de hersenen aan. Je ziet dan verlammingen, gedragsveranderingen, krampen van de kauwspieren of epileptische aanvallen. In het laatste stadia zijn de verschijnselen blijvend met bijvoorbeeld verlamming en voortdurend trillende achterpoten.

Vaccinatieschema

Om de hondenziektes te voorkomen kan het beste regelmatig ingeënt worden. Kijk in het volgende schema of je hond toe is aan de (volgende) inentingen.

 

6 weken

8-9 weken

12-13 weken

1 jaar

2 jaar

3 jaar

4 jaar

Hondenziekte

x

x

x

x

 

 

x

Leverziekte

x

x

x

x

 

 

x

Parvo

x

x

x

x

 

 

x

Ziekte van Weil

 

x

x

x

x

x

x

Kennelhoest

 

x

 

x

x

x

x

Rabies

Minimaal 30 dagen voor  vertrek naar het buitenland

Bovenstaande tekst is bedoeld voor hondeneigenaren die op zoek zijn naar informatie over het inenten van honden. Wil jij je hond voordelig laten inenten? Kijk op de Ranzijn dierenarts pagina voor de dichtstbijzijnde locatie en de prijzen. De informatie in dit artikel is verschaft door Conny van Meurs, dierenarts Ranzijn tuin & dier Alkmaar. 

Categories: Tips en advies