Blaasontsteking bij honden

Blaasontstekingen (of urineweginfecties) zijn een vaak voorkomend probleem bij honden. De urinewegen (waaronder de blaas) zijn geïnfecteerd geraakt door een bacterie. Teefjes hebben een kortere plasbuis die vaak ook wijder is dan die van een reu. Hierdoor kunnen bacteriën eenvoudiger bij de blaas komen. Dit is ook de reden waarom teefjes vatbaarder zijn voor blaasontstekingen dan hun mannelijke soortgenoten.  Soms worden blaasontstekingen veroorzaakt door bacteriën die leven in het darmkanaal en ‘opklimmen’ naar de blaas. Maar een urineweginfectie kan ook veroorzaakt worden door blaasstenen of een blaastumor.

Symptomen van een blaasontsteking

Een blaasontsteking kun je herkennen aan de volgende symptomen:

  • Je hond doet erg vaak kleine plasjes
  • Er zit bloed in de urine
  • Je hond vertoont incontinentie verschijnselen
  • Je hond wil vaak en veel drinken

Het meest opvallende symptoom is dat je hond erg vaak kleine plasjes doet. In de meeste gevallen kan de hond de plas niet ophouden en plast daarom opeens in huis. Dit wordt ook wel incontinentie genoemd. Vaak zijn er sporen van bloed te vinden in de urine, of is de urine niet goed schoon.

Het kan vaak een tijdje duren voordat de symptomen duidelijk worden. Soms vertoont een hond met een blaasontsteking geen enkel symptoom. Het is dan erg lastig om een blaasontsteking op te merken. Het is dus goed om oplettend te zijn en bij twijfel langs de dierenarts te gaan.

Diagnose en behandeling

Om vast te kunnen stellen of er daadwerkelijk sprake is van een blaasontsteking is het van belang dat er urine van de hond wordt opgevangen. De dierenarts kan onderzoeken of er bacteriën in de urine zitten. Als er inderdaad een blaasontsteking wordt geconstateerd dan volgt er vaak een behandeling door middel van een antibioticakuur. Hoe lang de antibioticakuur duurt hangt af van de ernst en de plek waar de blaasontsteking zit. Soms is het ook nodig om blaasstenen of een blaastumor uit te sluiten, de dierenarts kan dit doen op basis van een echografie.

Als een blaasontsteking op tijd wordt opgemerkt is deze over het algemeen eenvoudig te behandelen door antibiotica. Als een blaasontsteking al langer aanwezig is en de bacteriën de nieren hebben bereikt kan er wel blijvende schade aan de nieren optreden. Het is dus belangrijk om op tijd de dierenarts te raadplegen als je twijfels hebt over de gezondheid van je hond. Zorg er altijd voor dat je hond genoeg water kan drinken zodat de urinewegen regelmatig schoongespoeld worden. 

De informatie in dit artikel is verschaft door Conny van Meurs, dierenarts Ranzijn tuin & dier Alkmaar.

Categories: Tips en advies