Niet vergeten: Bloembollen planten
Wil je komend voorjaar van een kleurrijke tuin genieten? Vergeet dan niet om je bloembollen te halen en te planten. Wij hebben hier de populaire voorjaarsbloeiers en planten die goed zijn voor de biodiversiteit op een rijtje gezet. Of het nu gaat om een kleurrijke border of om prachtige potten die het terras sieren; kleur in de tuin doet mens en dier goed. Kom langs bij Ranzijn tuin & dier om uw favoriete allium-, narcis-, krokus of tulpenbollen te scoren.
Populaire voorjaarsbloeiers
Maar welke bollen moet je dan in huis – eh, tuin halen? Uiteraard hangt dat van jouw persoonlijke smaak af. Ga je voor verschillende bloemen in één kleur of wordt het juist een bonte verzameling aan bloeiers en tinten? Als je lang van al die tuintoppers wilt genieten, is het van belang om de verschillende bloeiperiodes met elkaar af te wisselen. Zo geniet je gedurende verschillende maanden van allerlei geuren en kleuren in de tuin. Houd dit lijstje met bloeiperiodes in uw achterhoofd:
Krokussen: februari, maart
Sneeuwklokjes: februari, maart
Blauwe druifjes: maart, april
Narcissen: maart, april, mei
Tulpen: april, mei
Hyacinten: april, mei
Allium: mei, juni, juli
Bij- en vlindervriendelijke bollen planten
Naast het feit dat een bloeiende voorjaarstuin een prachtig gezicht is, is het ook heel nuttig voor vlinders, bijen en andere insecten. De lentetuin is hun ideale voedingsbron. Als bijvoorbeeld de bij voldoende voeding kan vinden, dan helpt jij de bijenpopulatie vergroten. Dat draagt vervolgens weer bij aan de bestuiving van planten die ons voedsel bevatten, namelijk fruit en groenten. Denk eens aan bollen als de anemoon, allium, krokus of het blauwe druifje. Dit zijn echte tuindierenlokkers. In zekere zin heb jij er dus altijd baat bij om de juiste plantencombinaties te kiezen, maar daarnaast is het natuurlijk ook heerlijk om te genieten van zoveel kleur in de tuin als het voorjaar zijn intrede doet.
De bloembollen lasagne
Ook met een bloembollen lasagne zorg je voor een lang groei- en bloeiseizoen. Hoe jij zo’n lasagne maakt? We leggen het graag stap voor stap uit:
Afwatering: Als je de bollen in een bloembak gaat planten, zorg dan eerst voor een goede afwatering. Dit doet je door gaten onderin af te dekken met potscherven of kleikorrels. Regenwater kan goed weglopen, zodat de bloembollen niet kunnen gaan rotten.
Bloeiperiodes: Kies voor drie lagen bollen met verschillende bloeiperiodes. Als je vroegbloeiers, middenbloeiers en laatbloeiers combineert, dan zul je maandenlang genieten van mooie bloemen en steeds verrast worden door nieuwe exemplaren.
Lagen: Plant de laatbloeiers in de onderste laag. Bij een voorjaarslasagne kies je voor bijvoorbeeld Nederlands trots: de tulp! Bedek deze laag met 3 cm aarde en dan mag de volgende laag bollen geplant worden. Narcissen en hyacinten zijn een goede optie als middenbloeier. Wederom mag hier een laag aarde van 3 cm bovenop. De bovenste laag zijn de vroegbloeiers: anemonen, krokussen of blauwe druifjes. Liever een bloembollen lasagne in het najaar? Dan kun je voor de onderste laag kiezen voor de tijgerbloem, daarbovenop herfst freesias's en afsluiten met herfstkrokussen.
Direct resultaat: Als je hier een laag van minimaal 5 cm aarde bovenop strooit (of twee keer de hoogte van de bovenste bollen), dan kun je hierop nog iets tijdelijks planten, zoals bijvoorbeeld heide of winterviolen planten in de winterperiode, voor een direct mooi resultaat.
Wil je meer tips voor het plannen en planten van een kleurrijke tuin? Daar helpen we je uiteraard graag bij! Bezoek een van onze Ranzijn tuin & dier winkels en vraag onze medewerkers om tips, dan denken we met uiteraard met je mee.