Kweek je eigen kruiden
Je kent het wel, je droomt al jaren van een eigen kruidentuintje waaruit je het hele jaar door je eigen gekweekte kruiden kunt plukken. Maar je hebt geen idee hoe je moet beginnen. Geen zorgen met deze tips kan iedereen gemakkelijk zelf kruiden kweken. Geen groene vingers nodig!
Kruiden kiezen
Eerst en vooral is het handig om een plan te maken, want zo weet je welke kruiden het goed doen in jouw tuin. Heb je al een top plek uitgekozen? Kies welke kruiden je wilt planten en houdt rekening met hun persoonlijke voorkeuren. Houden ze van zon of van schaduw? En hoe snel groeien ze? Munt groeit bijvoorbeeld heel snel en neemt voor je het weet meters ruimte in. Zorg dat je makkelijk de kruiden kunt plukken en ze dus niet ergens achteraan zet. Zo ga je ze ook echt meer gebruiken. Weinig ruimte of gewoon zin om je terras op te vrolijken? Plant je kruiden dan in een bloempot!
Kruiden planten
Zorg dat je grond ook klaar voor de kruiden is. De grond moet vrij zijn van andere planten en onkruid. Maak de grond goed los. Helemaal omspitten is niet nodig. Als de structuur kruimelig en luchtig aanvoelt, is het perfect. Je kunt ook de grond extra aanvullen als dat nodig is. Tot slot zorg je ervoor dat de grond overal op gelijke hoogte ligt.
Kruiden zaaien duurt wat langer, maar is wel de goedkoopste oplossing voor je kruidentuin. Begin bijvoorbeeld binnen en zet de plantjes later buiten. Zaai je zaadjes niet te diep en let goed op dat ze ook niet te veel water krijgen. Dan verdrinken ze. Heb je niet zoveel geduld en wil je snel genieten van je eigen gekweekte kruiden? Koop dan alvast een klein plantje bij Ranzijn tuin & dier en plant deze in je tuin of in een pot. Let hierbij goed op dat je een gezonde plant koopt. Het plantje mag geen bladluis, ongezonde wortelen of te veel dode bladeren hebben. Dan is de kans klein dat die gaat floreren. De beste tijd om te beginnen met het planten, is natuurlijk in het voorjaar. Maak een kuiltje in de grond, stop het plantje er goed in en druk de grond daarna goed aan. Geef na het planten ze een goede slok water en ze zijn klaar om te gaan.
Goeie starters
Wij hebben een paar kruiden geselecteerd waar je echt geen groene vingers bij nodig hebt:
Bieslook: prachtige paarse bloemen en ui-achtig van smaak. Zaai het vroeg in het seizoen in half zon half schaduw.
Munt: heerlijk voor verse muntthee. Groeit en bloeit snel als je het een lekker plekje in de zon geeft. En het kruid schrikt muggen af!
Basilicum: een echte smaakmaker in ieder gerecht. Zaai het vroeg in het voorjaar in de zon. Het beste is eigenlijk in een bakje binnen in een grond bomvol voedingsstoffen.
Peterselie: makkelijke groeier, maar heeft wel wat meer dorst dan andere kruiden. In een koele grond met voldoende water gedijt 'ie goed.
Rozemarijn: heerlijk geurend en passend bij vele gerechten. Gedijt goed op een zonnige, beschutte plek in goed waterdoorlatende grond.
Tijm: mooie houtachtige stam die een echte zonaanbidder is. De tijmzaadjes zaai je het liefst zo vroeg mogelijk, in februari en maart, in de vensterbank bij kamertemperatuur.
Oregano: laat hem ontkiemen in potjes binnen en zet het kruid dan in de tuin in de zon. Hij hoeft niet veel water.
Het voordeel van je eigen kruiden kweken is dat je de meeste gedroogd of vers kunt bewaren. Met deze tips kun je gemakkelijk je eigen kruiden kweken en je gerechten en dranken naar een hoger level tillen.