8 tips om geld te besparen op je huisdier
Laten we eerlijk zijn, we willen allemaal het beste voor onze kleine (of grote) viervoeters. Je hond of kat verdient de beste kwaliteit van leven, en daarom moet goede voeding topprioriteit zijn. Maar in een tijd waar de prijzen de pan uit stijgen, kan de kassabon met diervoeding toch wel even schrikken zijn. Hoe zorg je ervoor dat je geld bespaart zonder in te leveren op de kwaliteit van het voer voor je huisdier? Geen zorgen, we hebben een aantal geweldige tips voor je!
1. Portiecontrole
Honden en katten zijn experts in het eisen van een extra snack of twee naast hun hoofdmaaltijden. En hoewel het normaal is om je huisdier af en toe iets lekkers te geven, kan overvoeding leiden tot ernstige gezondheidsproblemen en dure dierenartsrekeningen. Een van de belangrijkste factoren om je huisdier gezond te houden, is dan ook portiecontrole. Je kunt hiervoor een digitale weegschaal gebruiken, maar ook een simpele maatbeker. Zo voorkom je over- of ondervoeding en voorkom je verspilling van voedsel. En daarmee ook verspilde uitgaven. Met deze eenvoudige tip kun je de gezondheid van je huisdier én je banksaldo onder controle houden.
2. Koop in 1 keer veel in
Het geheim om geld te besparen terwijl je huisdier geniet, is om meerdere zakken voer in 1 keer te kopen. Als je eenmaal weet welk voer je huisdier lekker vindt en wat goed voor hem is, waarom zou je niet een voorraad aanleggen? Hoewel het in het begin een investering is, zal het kopen van het voer in bulk neerkomen op besparingen op de lange termijn. Helemaal als je de aanbiedingen goed in de gaten houdt. Ander praktisch voordeel: als het voer dat je koopt tijdelijk uitverkocht is, of er leveringsproblemen zijn, heb jij nog een voorraadje liggen. En als je bang bent om teveel te kopen, bewaar het voer dan in een opslagbak, zodat je voer vers blijft.
3. Kijk naar huismerken
Koop je normaal gesproken dure merken voeding? Heel begrijpelijk, want je wilt het beste voor je beestje. Maar duur is niet altijd beter. Laat je adviseren in een dierenspeciaalzaak. Er bestaan namelijk ook huismerken die dezelfde kwaliteit voedsel leveren, maar dan tegen een lagere prijs. Voordat je overstapt: lees eerst tip 7. Het is namelijk heel belangrijk om heel bewust en gecontroleerd over te stappen.
4. Bewaar het voer op de juiste manier
Als je voeding in grote hoeveelheid hebt ingekocht, moet je het natuurlijk ook op de juiste manier bewaren. Zorg ervoor dat je zak met voer niet vochtig wordt en dat er geen vliegen of insecten in kunnen kruipen. Een perfecte oplossing hiervoor zijn onze voedselcontainers om te zorgen dat het voer langer vers blijft.
5. Laat het voer niet te lang staan
Het is natuurlijk belangrijk om je hond of kat de juiste hoeveelheid voeding op het juiste moment te geven. Maar let op: je kunt het eten het beste niet te lang laten staan. Het eten kan namelijk bederven. En voedselverspilling is geldverspilling. Als je hond of kat het eten na 20 minuten nog niet heeft aangeraakt, kun je het voer beter nog even terug in de voedselcontainer gooien en het later opnieuw te geven.
6. Geef ‘neppe’ hondensnacks
Huisdieren zijn als kleine kinderen, ze willen altijd iets lekkers. Hoe je geld kunt besparen op hondentraktaties en tegelijkertijd voorkomen dat je hond te dik wordt? Introduceer ‘neppe’ traktaties. Dit zijn gewoon een paar brokjes van de dagelijkse hoeveelheid voer, die je de hele dag kunt voeren. Vaak zijn ze hier net zo blij mee als met gewone snacks.
7. Overstappen naar andere voeding? Doe dit bewust!
Het kan natuurlijk dat de voeding die je momenteel geeft, niet meer voldoet aan de behoeften van je huisdier. Als je wilt overstappen naar andere voeding, zorg er dan voor dat dit op de juiste manier gebeurt. Abrupt overstappen van voer kan namelijk meer kwaad dan goed doen. Introduceer langzaam de nieuwe voeding om gezondheidsproblemen te voorkomen, door eerst een klein beetje van het nieuwe voer te mengen met het oude voer. Dit bouw je steeds verder op, totdat je 100% van de nieuwe voeding geeft. Dat is niet alleen heel fijn voor de gezondheid van je huisdier, het kan ook een hoge dierenartsrekening voorkomen.
8. Vertrouw je dierenarts
Net zoals bij menselijke diëten, zijn diëten voor huisdieren ook gevoelig voor trends. Sommige zijn onschadelijk, maar andere zijn gebaseerd op menselijke trends en die zijn niet altijd goed voor onze huisdieren. Voordat je je huisdier op een dieet zet, raadpleeg altijd eerst je dierenarts. Zij weten precies wat je huisdier nodig heeft aan voedingsstoffen en kunnen je alternatieven geven.