Tips om je tuin groener te maken
Groen maakt gelukkig. Waarom? Een groene leefomgeving heeft een positief effect op je mentale gezondheid. En dat niet alleen. Meer groen in de omgeving kan extreem weer verzachten. Bomen en platen houden namelijk water vast (als een soort buffer) en hebben een verkoelend effect. Al die tuintegels en -stenen verkoelen niet en laten geen water door wanneer het regent. En tot slot is meer groen in de tuin beter voor de vlinders en bijen. Dus: weg met die tegels en kom maar door met die planten.
Hoe maak je je tuin groener?
Je hoeft zeker geen professional te zijn of extreem groene vingers te hebben om je tuin groener te maken. We hebben een aantal tips voor je uitgeschreven waardoor jij binnen no-time je tuin omtovert tot een groene oase.
Tip 1: Tegel eruit, plant erin
Verwijder (een gedeelte) van je tegels. Leg bijvoorbeeld alleen stenen neer waar je loopt of zit. De gemeente kan de tegels gratis bij je ophalen, maar er zijn ook genoeg ideeën om de tegels te hergebruiken. Denk vervolgens na over wat voor planten bij jou en je tuin passen. Wil je veel tijd stoppen in tuinieren of heb je liever een onderhoudsarme tuin? Maar kijk ook naar de ligging van je tuin. Heb je een tuin met veel zon, halfzon of veel schaduw? Ranzijn heeft een breed assortiment aan tuinplanten, voor de beginneling én voor de echte specialist. Wil je weten welke planten het beste bij jouw tuin passen? [Kom langs in een van onze winkels](/winkels), we geven je graag advies bij het maken van een beplantingsplan.
Tip 2: Creëer meerdere lagen beplanting
Een tuin die is onderverdeeld in meerdere lagen aan beplanting, scoort het hoogst op de ecoladder. Verschillende hoogtes in planten, bomen en stuiken zorgt namelijk voor een sterk ecosysteem van je tuin.
Tip 3: Begin je eigen moestuin
Het is een trend die niet meer weg te denken is: je eigen moestuin beginnen. Want zeg nou zelf.. een komkommer die je zelf geteeld hebt, smaakt toch veel lekkerder dan die uit de supermarkt? [Lees hier hoe je je een moestuin begint](/blog/moestuin). En wanneer je moet oogsten en zaaien.
Tip 4: Plaats een regenton
Met een regenton kun je water opvangen en later gebruiken. Zo kun je je mooie beplanting ook in de zomer van voldoende water voorzien, zónder dat je het milieu belast. Scheelt een hoop kraanwater!
Tip 5: Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen
Gebruik geen chemische bestrijding tegen onkruid. Tuinieren kan prima zonder. Is ingrijpen echt nodig? Gebruik dan een middel op natuurlijke basis.
Tip 6: Wees niet te netjes
Sommige mensen vinden een nette tuin het mooiste. Maar tuinen waarbij de natuur zijn gang mag gaan, trekken veel meer insecten, vogels en andere dieren aan. Laat afgevallen blad in de borders liggen, ruim afgevallen fruit niet op en maak wat hoekjes met takken en bladeren. Wees vooral niet te netjes en opgeruimd. Bedankt. Ook namens de vlinders, bijen, insecten, vogels en egels.
Tip 7: Neem een haag
Net als een hoekje met takken en bladeren, vinden egels een haag ook fantastisch om in te leven. Als je de keuze hebt, plaats dan een haag in plaats van een schutting.
Tip 8: Vergeet het onderhoud niet
Een groene tuin is niet zo moeilijk in onderhoud als veel mensen denken. Maar hij heeft wel wat extra liefde nodig. Verwijder onkruid zodra het verschijnt en hou dit goed bij. Geef water wanneer dat nodig is. Vooral in het begin hebben planten veel water nodig.
Tip 9: Recycle je oude tegels
Tip 1 gevolgd? Goed bezig, maar je blijft wel met een berg stenen en tegels achter. Wat doe je daar dan weer mee? Breng ze niet meteen weg; er zijn namelijk nog hele leuke dingen mee te doen. We geven je [hier een aantal suggesties ](/blog/oude-tuintegels) hoe je je oude tuintegels kunt hergebruiken!