plant van de maand: Croton

Croton plant

Nederlandse naam

Wonderstruik

Latijnse naam

Codiaeum

Omschrijving

De Croton, ook wel bekend onder de Latijnse naam als de Codiaeum. Het is een kamerplant met bontgekleurde bladeren. De kleur van het blad van deze kamerplant varieert van bruin, geel, groen, rood en soms zelfs paars of oranje. Hierdoor is deze zeer kleurrijke plant bezig met zijn comeback.

Herkomst

De Croton komt uit de familie Crotoneae, of in het Nederlands: Wolfsmelkfamilie. Deze plant komt oorspronkelijk uit Azië, uit landen als Indonesië, India en Maleisië. Je kunt de Croton in deze landen nog steeds vinden aan bosranden en in de open velden. Er zijn honderden verschillende soorten van de Croton, waarbij het voornaamste verschil de kleur van het blad is.

Welke soorten verkopen wij bij Ranzijn tuin en dier

Bij de ranzijn verkopen wij 3 soorten crotons dat zijn de Codiaeum Petra,

De Codiaeum Mrs. Iceton,

En de Codiaeum Tamara.

Tips van onze groenspecialist Marjolijn

Standplaats

De Croton ontvangt het liefst veel licht. Maar pas wel op met direct zonlicht in de zomermaanden. De Croton wordt namelijk gekweekt onder gefilterd licht. Een minimum van ongeveer 5 uur direct zonlicht per dag is wenselijk voor de Croton. 

Hoe moet ik mijn Croton onderhouden?

  • De Croton ontvangt het liefst veel licht, veel licht zal de bloei bevorderen. 
  • De minimale temperatuur overdag is rond de 18°C en de minimale temperatuur gedurende de nacht is ongeveer 12°C.
  • De Croton regelmatig sproeien om stof van de bladeren af te halen en ongedierte te voorkomen. Het liefst 1 keer per week. Indien je de ruimte verwarmt is het zelfs 2 keer aanbevolen.
  • Mocht je op vakantie gaan dan kun je de pot bijna halfvol vullen en kun je gerust 3 weken weg.
  • Als een Croton op een plek met veel lichtintensiteit staat, zullen de bladeren bonter van kleur zijn. Indien het blad van de Croton donker wordt, dan kun je de plant beter bij een raam plaatsen.
  • Het sap van de Croton dat na het afzagen vrijkomt van de plant kan irriteren, tevens geeft het sap vlekken als ze in aanraking komt met kleding. 

Bijzonderheden

De Croton kan lichtelijk giftig zijn voor huisdieren.

Categories: Tips en advies