Graszoden leggen

Graszoden leggen is heel eenvoudig. Hieronder een stappenplan voor het aanleggen van het gazon.

Stappenplan

Gazon leggen stap 1 Gazon leggen stap 2 Gazon leggen stap 3          

Stap 1

Begin natuurlijk bij stap 1; grondbewerking vóór het leggen. 

Om storende, verdichtende lagen te verwijderen, spit je de grond 30 tot 50 cm diep om. Daarna de grond laten bezakken. De toplaag moet nu goed geëgaliseerd en aangedrukt worden. Er mogen beslist géén snelwerkende meststoffen in de toplaag toegepast worden!

Afhankelijk van het grondmonster kan je een grondverbetering uitvoeren met een geschikt product dat je door de bovenste 5 cm-laag werkt. Indien de grond erg is uitgedroogd, is het raadzaam kort voor het leggen van de graszoden de grond goed nat te maken en de bovenlaag licht los te harken.

Stap 2

Bij stap 2 gaan we de graszoden leggen. Rol de graszoden zo dicht mogelijk egen elkaar uit. Vul vervolgens de naden tussen de zoden op met de aanwezige grond of potgrond. Om kleine oneffenheden weg te werken, kan je de zoden na het leggen met een rol licht aanrollen. Geef bij droogte, de graszoden de eerste weken voldoende water. Dit kan je het beste ’s morgens en ’s avonds doen, maar niet ’s zomers overdag wanneer de zon volop schijnt, dan verbrand het gras. Het advies is elke twee dagen 10 tot 20 mm water.

Stap 3

Na ongeveer 7 dagen, afhankelijk van de groei, kan je beginnen met het maaien. Maai vooral de eerste weten niet te kort (4 á 5 cm). Daarna kan je geleidelijk teruggaan tot een maaihoogte van circa 2,5 cm. Gedurende de zomer niet te kort maaien om uitdroging tegen te gaan en geef regelmatig water.

Categories: Tips en advies