Vlooien en teken bij katten

Vlooien en teken zijn vervelende beestjes die veel problemen kunnen veroorzaken bij katten. Deze beestjes zitten overal waar katten komen: op het gras, in de struiken maar ook op minder beschutte plekken. Een vlo is een klein bruin insectje dat veel jeuk kan veroorzaken. Teken daarentegen veroorzaken geen jeuk, maar kunnen wel diverse ziektes overbrengen. Op deze pagina vind je meer informatie over de symptomen en de bestrijding van vlooien en teken.

Vlooien

Vlooien kunnen bij de kat veel jeuk en irritatie veroorzaken. Als een vlo een kat bijt kan dit pijnlijk zijn. Tijdens het bijten spuit  de vlo speeksel in het bloed wat de jeuk en irritatie veroorzaakt. Hierdoor zal de kat gaan krabben, bijten en likken waardoor er een kans bestaat dat de kat een vlo binnenkrijgt. Deze vlo kan een eitje van een lintworm met zich meedragen waardoor de kat besmet raakt met deze lintworm. Wij raden daarom aan om naast het bestrijden van de vlooien ook de kat te ontwormen.

Vlooienallergie

Een kat kan gevoelig zijn voor het speeksel van de vlo en hier een allergische reactie op vertonen, ook wel vlooienallergie genoemd. Een vlooienallergie kan erge jeuk, kleine korstjes, rode en kale plekken veroorzaken. Regelmatig ontvlooien is daarom erg belangrijk om deze allergische reactie te voorkomen.

Een extreme hoeveelheid aantal vlooien op de kat kan bloedarmoede veroorzaken bij het dier. Het is daarom belangrijk om de kat in de gaten te houden. Heeft jouw kat last van onderstaande symptomen of twijfel je? Neem dan contact op met de dierenarts.

  • bleke slijmvliezen;
  • bersnelde ademhaling;
  • berzwakte indruk.

Hoe controleer je een kat op vlooien?

Vlooien zijn te herkennen aan de uitwerpselen van de vlo en de vlo zelf. De uitwerpselen zijn vaak te vinden in de vacht, dit zijn kleine zwarte korreltjes. De vlooien en uitwerpselen worden zichtbaar door de haren opzij te schuiven tot aan de huid. Ook kan er gebruik gemaakt worden van een vlooienkam. De vlooienkam zorgt ervoor dat de vlo en de uitwerpselen in de kam blijft steken. Kam de kat op de voorkeurslocatie van een vlo: onder de kin, op de buik en achterop de rug bij de staart.  Om er zeker van te zijn dat de zwarte korreltjes vlooienuitwerpselen zijn moet je de kam uittikken op een nat wc-papiertje leggen. Geven de korreltjes een rode kleur af? Dan kan je ervanuit gaan dat het  uitwerpselen van een vlo zijn. 

Vlooiendruppels en andere bestrijdingsmiddelen

Vlooien kunnen op verschillende manieren bestreden worden. De meest voorkomende middelen zijn vlooiendruppels en vlooienbandjes. Niet alle middelen werken tegen de verschillende stadiums van de vlo. Wij raden aan om een middel te kiezen dat  geschikt is voor alle of bijna alle stadiums van de vlo. 

Naast vlooiendruppels zijn er ook verschillende soorten omgevingssprays, anti-vlooienbanden en anti-vlooien ampullen. Deze anti-vlooien ampullen kunnen door het voer of in de mond gegeven worden. Deze bestrijdingsmiddelen zijn te vinden op de webshop .

Daarnaast is het belangrijk om niet alleen de kat te behandelen, maar ook de omgeving. Als de kat last heeft van vlooien zal slechts 5% op de kat zitten. De eieren en poppen van vlooien kunnen overal in huis zitten. Een belangrijk voorbeeld is tussen de naden van het laminaat of een houten vloer. Gebruik daarom een goede omgevingsspray om jouw huis vlo-vrij te krijgen.

Teken

Een teek is een parasiet die verschillende ziektes met zich mee kan brengen. Teken zitten vaak in gras, dode bladeren of in struiken. Als een teek op de kat terecht komt zal hij zich vastbijten in de huid om zich zo van bloed te voorzien. Er komen steeds meer teken voor in Nederland waardoor ze nu het gehele jaar op de kat kunnen voorkomen. Check jouw kat daarom regelmatig op teken.

Teken verwijderen en bestrijden

De aanhechting van de teek op de kat duurt 24 – 48 uur. Als de teek binnen 24 uur verwijderd wordt is de kans op een overgedragen ziekte klein. Maar hierbij moet je er wel zeker van zijn dat de teek ook werkelijk binnen 24 uur verwijderd is. Het is belangrijk dat je de kat in de gaten houdt na het verwijderen van de teek in verband met eventuele overgedragen tekenziektes.

Een teek kan verwijderd worden door middel van een tekenpincet of tekenhaakje. Hierbij is het belangrijk dat de teek in zijn geheel verwijderd wordt, zonder dat je hem kapot knijpt. Zet het tekenhaakje onder de gehele teek en wip hem als het ware in één keer van de huid af van de kat.

Gebruik geen alcohol of jodium op de teek voor het verwijderen! Een teek kan schrikken van de jodium of alcohol en zal dan zijn maag legen. De kans is dan groot dat een besmette teek een ziekte overbrengt op de kat. Het beste is natuurlijk om teken te voorkomen. Dit kan door middel van een tekenband, een pipet of een spray. Een aantal vlooienproducten werken niet alleen tegen vlooien, maar ook tegen teken. De producten zijn te vinden op de webshop van Ranzijn tuin & dier. Middelen tegen teken voor de hond bevatten vaak permethrin, deze middelen zijn gevaarlijk voor de kat. Gebruik dus geen anti-teekmiddelen geschikt voor de hond op je kat.

De informatie in dit artikel is verschaft door Conny van Meurs, Dierenarts Ranzijn tuin & dier Alkmaar. 

Categories: Tips en advies