Kattenvoer

De juiste voeding is belangrijk voor de gezondheid en weerstand van jouw kat. Er zijn zoveel soorten kattenvoeding te koop dat het moeilijk kan zijn om te beslissen wat het beste is voor jouw kat. Kattenvoer wordt vaak onderverdeeld in droog en nat kattenvoer. Welk voer jij jouw kat geeft hangt onder andere af van wat jouw kat lekker vindt. De ene kat is dol op kattenbrokjes en de andere staat te springen bij maaltijdzakjes. Niet alleen de smaak van de kat speelt een rol, maar ook de leeftijd, gewicht en de mate van activiteit.

Kieskeurige kat

Het reukorgaan van katten is veel gevoeliger dan dat van de mens. De geur van het voer speelt een belangrijke rol bij de smaakwaarneming. Een aantrekkelijke geur kan een kat stimuleren om bepaalde voeding te eten. Maar niet alleen de geur is belangrijk. Hoogwaardig premium kattenvoer draagt bij aan een fitte en gezonde kat. Goed kattenvoer zorgt voor:

  • een glanzende/volle vacht;
  • minder en stevige ontlasting;
  • een levendige en actieve kat.

Kattenbrokjes

Kattenbrokjes worden vaak gebruikt als basisvoeding. In brokken zit alles wat een kat nodig heeft zoals eiwitten, vetten, vitaminen, koolhydraten en mineralen. De samenstelling is per merk en type kattenbrokjes verschillend. Ranzijn.nl heeft voor jouw de diverse voedingsstoffen en hun functie(s) op een rijtje gezet in de voedingstabel. In de vitaminewijzer kan je de belangrijkste vitamines en hun functie terugvinden. Zo weet je exact wat je kat binnenkrijgt.

Droog kattenvoer zorgt dat de tanden worden gereinigd en tandsteen wordt voorkomen. Bij de keuze van de juiste kattenbrokjes kan je rekening houden met een aantal factoren zoals de leeftijd, gezondheid en mate van activiteit. Om verschillende kwalen te beperken is er bijvoorbeeld voer voor katten met urinewegproblemen, nierproblemen en overgewicht. Welke kattenbrokken voor jouw kat geschikt zijn en op welke factoren je moet letten kan je nalezen op de pagina kattenbrokken. Hier lees je ook welke kattenbrokjes populair zijn bij de klanten van Ranzijn.nl.

Nat kattenvoer

Nat kattenvoer wordt vaak blikvoer genoemd, maar is ook verkrijgbaar in kuipjes en pouches. Natvoeding bevat veel vocht en heeft een sterke geur waardoor het voer zeer aantrekkelijk is. Het nadeel van een hoog vochtgehalte is dat een kat meer natvoer nodig heeft om de benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen. Daarom wordt er vaak voor gekozen om kattenbrokjes te mengen met natvoer. Op de pagina nat kattenvoer vind je meer informatie over dit smakelijke voer voor katten. Hier vind je ook de populairste merken nat kattenvoer van de klanten op Ranzijn.nl.

Hoevaak en hoeveel voer moet ik mijn kat geven?

Een kitten groeit in de eerste weken snel en het kleine lichaampje heeft dan veel energie nodig om deze groei goed te laten verlopen. Een kitten heeft tot wel twee a drie keer zoveel energie nodig als een volwassen kat. Hoogwaardig kittenvoer zorgt voor meer energie waardoor kittens minder voer tot zich hoeven te nemen. Kittens hebben een kleine maag en deze is niet groot genoeg om de aanbevolen hoeveelheid voeding in één keer op te nemen. Verdeel daarom het voer over meerdere eetmomenten op een dag. Hierbij kan je onderstaand voedingsschema als richtlijn aanhouden:

Leeftijd kat

Aantal keer voeden bij normale omstandigheden

Jonger dan 3 maanden

4 tot 5 keer per dag

3 tot 6 maanden

3 tot 4 keer per dag

Vanaf 6 maanden

2 tot 3 keer per dag

In sommige gevallen kan het verstandig zijn om de maaltijd over meer dan twee eetmomenten te verdelen, bijvoorbeeld als jouw kat een gevoelig maag-darmkanaal heeft.

De hoeveelheid voer is afhankelijk van de leeftijd, het soort voer (droog of natvoer) en welk merk je geeft. Op de verpakking staat een voedingswijzer die als richtlijn dient. Een voedingswijzer is gebaseerd op een kat met gemiddelde activiteit, maar de werkelijke benodigde hoeveelheid is altijd afhankelijk van de activiteit en omstandigheden van de individuele kat. Om te voorkomen dat jouw kat overgewicht krijgt is het belangrijk om jouw kat goed in de gaten te houden en waar nodig het voedingspatroon aan te passen.

Van kittenvoer naar volwassen kattenvoer

Het is belangrijk dat een kat in zijn eerste levensfase kittenvoer krijgt. Hoogwaardig kittenvoer zorgt ervoor  dat ze genoeg energie krijgen. Daarnaast zorgt kittenvoer voor sterke spieren, een glanzende vacht, een stevig gebit, heldere ogen, stevige ontlasting, speelsheid en het helpt de natuurlijke weerstand op te bouwen. Vanaf 12 maanden zijn katten volwassen. Op dat moment kan je ook overschakelen op kattenvoer voor volwassen katten. Hiervoor kan je onderstaand schema aanhouden.

 

Kitten voer

Voer voor volwassen kat

Dag 1

75%

25%

Dag 2

50%

50%

Dag 3

25%

75%

Dag 4

 

100%

Verandering voer

Voor een kat is het belangrijk om aan nieuw voer te wennen. Wanneer een kitten vanaf zijn geboorte afwisselend voer krijgt, dan zal hij waarschijnlijk op latere leeftijd ook makkelijker verschillende merken en smaken eten. Als een kat dat niet gewend is, is de kans groot dat hij op latere leeftijd ook een afkeer heeft tegen nieuwe voeding en afwisseling. Wil je toch overstappen naar een ander voer, laat jouw kat dan rustig aan het voer wennen. Hiervoor kan je bovenstaand schema als richtlijn gebruiken.

Categories: Tips en advies