Vlooien en teken bij honden

Vlooien en teken zitten overal waar honden komen: in struiken, op gras, maar ook op minder beschutte plaatsen. Vlooien zijn erg vervelend en veroorzaken veel jeuk, maar dit kleine beestje kan ook voor een lintworm zorgen of er kan een allergische reactie optreden. Een teek daarentegen veroorzaakt geen jeuk, maar kan wel een ziekte overbrengen op de hond. Op deze pagina wordt de bestrijding van deze parasieten besproken en de bijbehorende symptomen.

Vlooien

Vlooien veroorzaken veel irritatie bij jouw hond. De beet is pijnlijk doordat de vlo speeksel inspuit om te zorgen dat het bloed niet stolt. Dit speeksel zorgt voor jeuk en irritatie. Sommige honden zijn extra gevoelig voor het speeksel van vlooien. Er kan dan een allergische reactie ontstaan (vlooienallergie) wat veel jeuk geeft.

Vlooien kunnen ook ziektekiemen overbrengen. Er bestaat een kans dat de hond door het bijten aan de huid eieren van de vlo heeft opgegeten. Een eitje van een vlo kan een lintworm bij zich dragen. Daardoor kan er in de hond een lintworm ontstaan, het is dan nodig om jouw hond te ontwormen. Bekijk hier hoe je je hond kan ontwormen.

Hond controleren op vlooien

Om vast te stellen of jouw hond vlooien heeft ga je op zoek naar kleine, zwarte korreltjes. Gebruik hierbij een vlooienkam om het uit de vacht te kammen. Richt je daarbij op de voorkeurslocatie van vlooien zoals de oksels, lies en staartbasis. Leg de gevonden korreltjes op een natte tissue. Wanneer de korreltjes een rode kleur afgeven kan je ervan uitgaan dat het om vlooienpoep gaat.

Vlooien bestrijden

Heb je vlooien gevonden? Behandel jouw hond dan met een vlooienbestrijdingsmiddel. Eén vlo is al voldoende een vlooienplaag te veroorzaken. Per dag legt een vlo namelijk 50 eitjes en binnen de kortste keren zit er niet één vlo op jouw hond maar honderden. Een vlooienplaag kan je voorkomen door jouw hond maandelijks te ontvlooien met een vlooienbestrijdingsmiddel. Er zijn verschillende soorten middelen die vlooien bestrijden. In onderstaande tabel staat een overzicht van spot-on (pipetten) middelen.

Naast de bekende spot-on middelen zijn er ook verschillende anti-vlo shampoos, tabletten, pasta’s, bestrijdingssprays en vlooienbanden. Deze anti-vlo bestrijdingsmiddelen  zijn te verkrijgen in de webshop van Ranzijn tuin & dier.

Behandel niet alleen jouw hond maar ook de omgeving en alle andere dieren in huis. Vlooien zitten namelijk ook op plekken waar de hond vaak komt. Slechts 5% van de vlooienpopulatie zit op de hond en de rest van de vlooien (poppen, larven en eitjes) zitten in jouw huis. Gebruik daarom ook een goede anti-vlo omgevingsspray. Ligt jouw hond graag op een deken? Was hem dan regelmatig op minimaal 60 graden om vlooien te bestrijden.

Teken

Teken zijn kleine, spinachtige parasieten die honden regelmatig lastig vallen. Deze parasiet kan verschillende ziektes overbrengen, zoals de bekende ziekte van Lyme. Daarom is het belangrijk om te voorkomen dat jouw hond teken krijgt en de hond regelmatig te controleren op tekenbeten. Controleer vooral na een wandeling door een bosachtig gebied. Een symptoom is dat de hond eraan gaat likken of bijten.

Teken bestrijden

De teek kan verwijderd worden met een speciale tekentang. Let er hierbij wel op dat je de teek voorzichtig en rustig eruit draait, zonder dat je hem kapot knijpt. Ook kan je voorkomen dat jouw hond een teek krijgt. Verschillende preventie middelen zijn bijvoorbeeld een tekenband, een pipet of een spray. De werkzame stof in deze middelen zijn deltametrin, permethrin of perimetrie. Als de hond met een middel is behandeld reageert de parasiet alsof hij op een hete bakplaat staat. De parasiet wil zo snel mogelijk van de hond af. Er zijn ook middelen die vlooien en teken tegelijkertijd verwijderen. Deze middelen bevatten de werkzame stof fipronil of pyripole.

Lees hier meer over vlooien en teken bij katten.

De informatie in dit artikel is verschaft door Conny van Meurs, dierenarts Ranzijn tuin & dier Alkmaar.

Categories: Tips en advies