Mijn vestiging:

Onkruid

Hoe mooi sommige onkruid er ook uitziet, veel mensen zijn het liever kwijt dan rijk want het verspreid zich als kool en het groeit heel snel. Onkruid kan ervoor zorgen dat het jouw plantjes weggedrukt of zelfs verstikken. Zorg er dus als eerste voor dat heel de tuin onkruidvrij is! Ook is het verstandig om al het onkruid tussen de stenen weg te halen om te voorkomen dat dit alsnog tussen de bloemen gaat zitten. Zo houd je jouw tuin in topconditie zodat je hier straks optimaal van kunt genieten. Er zijn volop tips te vinden over het bestrijden van onkruid, maar je komt nog steeds een heel eind met je handen en een schoffel.

 • Het voorjaar is de beste tijd om onkruid te wieden. Dat scheelt in de zomer veel werk.
 • Wees er zo vroeg mogelijk bij, zodra je jong onkruid ziet verschijnen, kan je het het beste meteen verwijderen.
 • Onkruid breidt zich uit via de wortels. Zorg ervoor dat alle wortels verwijderd worden.

Voorkomen van onkruid

Je kan onkruid het beste voorkomen door het plaatsen van:

 • Worteldoek. (op maat verkrijgbaar in onze winkels)
 • Cacaodoppen.
 • Boomschors.
 • Bodembedekkende plantjes.
 • Planten dichter op elkaar zetten.

 

Verwijderen van onkruid

Welk gereedschap kan je nu eigenlijk het beste gebruiken voor het verwijderen van onkruid?

 • Tussen de tegels kunnen de ongewenste plantjes het beste met een voegenkrabber, of onkruidborstel verwijderd worden.
 • Onkruid in het gazon kun je het beste bestrijden door het gras kort te maaien en regelmatig te bemesten.
 • In de tuin en borders kan je het beste het onkruid weghalen met een onkruidsteker.

 

Tips tegen onkruid & de voordelen en nadelen

 1. Gebruik van azijn om onkruid te bestrijden:
  Azijn wordt de laatste tijd vaak genoemd als goed alternatief voor onkruid bestrijding. Azijn heeft echter grote nadelen. Azijn is schadelijk voor nuttige insecten, zoals de bij en erg slecht voor de omliggende planten en hagen.
 2. Heet water doodt het onkruid snel als je het erover giet:
  Heet water werkt snel tegen onkruid maar bladeren kunnen hier niet tegen en sterven af. Daarbij wordt ondergronds het wortelstelsel niet bestreden en binnen een aantal dagen groeit hier dus weer nieuw onkruid uit.
 3. Gebruik in de tuin bodembedekkers:
  Hierdoor krijgt het onkruid minder kans om op te komen. Dit kunnen bodembedekkendeplanten zijn als bijvoorbeeld boomschors en cacaodoppen.
 4. Verwijder het onkruid gewoon met de hand:
  Dit zorgt gelijk voor lichaamsbeweging en je bent heerlijk buiten. Een meer natuurlijke manier om onkruid tegen te gaan bestaat niet.

 

Onkruidbestrijdingsmiddelen

Het is belangrijk om de goede producten te gebruiken voor jouw klus. Om het milieu hierbij niet te belasten kan je kiezen voor onkruidbestrijdingsmiddelen op natuurlijke basis. Wil je bijvoorbeeld het onkruid bestrijden maar heb je ook planten staan die niet bestreden moeten worden? Zorg er dan voor dat je onkruidbestrijding aanschaft die niet schadelijk is voor je planten. Voor alle onkruidbestrijdingsmiddelen, zowel biologisch als chemisch, geldt altijd: neem altijd voor gebruik goed de gebruiksaanwijzing door. Op deze manier behaal je de beste kwaliteit en levert het geen schade op voor de omgeving en milieu.

Ga je binnenkort aan de slag om al het onkruid uit je tuin te verwijderen? Bekijk dan onze video voor meer informatie.

Mocht je meer advies en uitleg nodig hebben? dan staan onze Groenmedewerkers in de winkel voor je klaar. Je bent van harte welkom!.

*Disclaimer: Voor onze winkels in Rotterdam en Amsterdam is een beperkt assortiment van kracht en niet alles verkrijgbaar.