Mijn vestiging:

Kerst en huisdieren, wat te doen?

De meest gezellige tijd van het jaar is aangekomen, kerst. Waak ook over de veiligheid van je huisdier, bekijk hier onze tips en adviezen!

Kerstbomen

Heb je een echte kerstboom in huis staan tijdens de kerst? Let dan goed op, want dennennaalden zijn giftig en kunnen de darmwand doorboren wanneer ze opgegeten worden! Ook het water waarin de stam van de kerstboom staat en water waarin naalden hebben gelegen is giftig, want de giftige stoffen uit de boom lossen op in water. Zet dus nooit de voer- en waterbak van uw huisdier onder de kerstboom en zorg dat uw huisdier niet van water dat in contact is geweest met (onderdelen van) de kerstboom kan drinken. Ziekteverschijnselen die uw huisdier kan vertonen wanneer dit wel gebeurt zijn:

 • Braken en diarree
 • Ontstekingen van het slijmvlies in de bek en keel
 • Sloomheid

Neem altijd direct contact op met je dierenarts wanneer je ziet of het vermoeden hebt dat je huisdier in contact is geweest met de naalden of het water. 

Kerstplanten

Naast de kerstbomen zijn er ook nog andere kerstplanten die giftig zijn voor je huisdier zijn de Hulst (Ilex aquifolium), de kerstster (Euphorbia pulcherrima, ook wel kerstroos genoemd), de maretak (Viscum album) en de ‘echte’ kerstroos (Helleborus niger). Zorg er dus voor je huisdier niet aan de blaadjes of bloemen kan knabbelen. Ziekteverschijnselen die ontstaan wanneer dit wel gebeurt zijn:

 • Braken en diarree (soms bloederig)
 • Stuiptrekkingen
 • Benauwdheid
 • Hartritmestoornissen
 • Blaren bij contact van het sap uit de kerstster met de huid

 Mocht je de kerstboom hebben versierd met engelenhaar, houd dan in je achterhoofd dat dit gevaarlijk is voor je kat. Niet alleen het opeten ervan kan ernstige problemen veroorzaken (denk aan verstopping), het kan ook een allergische reactie met zwelling van lichaamsdelen en soms acute benauwdheid uitlokken. 

Chocolade

Chocolade, wie is er niet gek op? Chocoladeletters, kerstkransjes; ook in de winter zijn er vele heerlijkheden die uit chocolade bestaan. Wist je echter dat chocola giftig is voor uw hond en kat? Chocolade bevat theobromine, een stofje dat bij honden en katten voor ernstige vergiftigingsverschijnselen kan zorgen en in grote hoeveelheden zelfs kan leiden tot de dood. Heb je gezien  of heb je het vermoeden dat je huisdier een stuk chocolade heeft opgegeten? Bel dan direct je dierenarts! Binnen 4 uur na inname is de chocolade de maag nog niet gepasseerd en kunnen wij je huisdier laten braken en zo de chocolade uit het lichaam halen.

Wanneer de inname langer dan 4 uur geleden is kunnen wij de chocolade niet meer uit het lichaam halen en in geval van klachten uw dier alleen ondersteunen om de schade zo min mogelijk te houden. Verschijnselen die zich kunnen voordoen na het eten van chocola:

 • Braken en diarree
 • Onrust/opwinding
 • Spiertrillingen
 • Epileptische aanvallen
 • Plotseling overlijden

Let dus tijdens de feestdagen goed op en houdt chocolade buiten het bereik van je huisdier!

Sneeuw en kou

De voetzolen van je huisdier krijgen met het gure winterweer veel te verduren. Hierbij kunnen we bijvoorbeeld denken aan wandelingen door de sneeuw waarbij er koude ijsklonten kunnen worden gevormd tussen de tenen en in de vacht van de poten. Wat ook niet vergeten mag worden is het strooizout dat gestrooid wordt wanneer het vriest en waar je viervoeter veelvuldig doorheen zal lopen. Om de voetzolen van je hond te verzorgen en sterk te houden kan je gebruik maken van de voetzolenspray van Beaphar®. Deze voetzolenspray houdt de zoolkussentjes zacht, soepel en sterk waardoor ze beter bestand zijn tegen sneeuw, ijs en strooizout. De spray bevat onder andere bijenwas, tea tree olie en glycerine. Deze stoffen helpen wondjes en kloofjes sneller te herstellen en zorgt ervoor dat de voetzolen niet uitdrogen.