Mijn vestiging:

Broedattributen

Rooster Lijst

Stel een Aflopende Directie in

Rooster Lijst

Stel een Aflopende Directie in

Broedattributen

Het broedseizoen verschilt per vogelsoort, maar het ligt meestal tussen half maart en half juli. Bij vogels in de natuur komt dat vooral door de grote voedselaanbod. Zangvogels broeden ongeveer vijf tot acht eieren, maar bij sommige voogelsoorten kan dat uitlopen tot wel 20 eieren. De hoeveelheid is namelijk afhankelijk van het aantal eieren dat een vogel kan warm houden. 

Veel vogels die worden gehouden als huisdier vinden een nestkastje prettig, zoals de kanarie en de parkieten. Let wel dat je de nestkastje niet op een drukke plek plaatst. Voor een neutrale look kan je in plaats van een nestkast een broedblok kiezen. Deze zijn vooral in trek bij exoten. Parkieten broeden meestal in een nestkastje, ze maken namelijk geen nestjes. Als de vrouwtje eitjes heeft, komt zij het nestkastje niet uit. Dan brengt het mannetje eten voor haar, tot de jonge vogeltjes uit het ei komen. Het broedgedrag van parkieren kan ook beinvloedt worden. Je kan bijvoorbeeld de dagen van de winter verlengen met behulp van verlichting of door door gekiemd zaad te voeren. 

Kanaries hebben ook de voorkeur voor een nestkastje. Zorg wel voor voldoende nestmateriaal, zoals kokosvezel. Bij de kanaries zorgt ook het mannetje dat het vrouwtje eten krijgt. Als het vrouwtje het eerste eitje gelegd heeft, kan je deze het beste weghalen en voorzichtig inpakken. Als alle 4 - 6 eitjes gelegd zijn, kan je de eitjes terugleggen. Zo voorkom je dat de vroutje alleen het eerste eitje gaat broeien en dat er een groot leeftijdsverschil ontstaat onder de jonge kanaries.