Mijn vestiging:

Lesmethode

Bij Ranzijn Hondenscholen werken we volgens een positieve trainings-methode, dus zonder dwang, zonder fysieke straf en zonder een schrikreactie op te roepen. Tijdens de cursussen leer je de hond begrijpen. De clicker als hulpmiddel heeft zich inmiddels ruimschoots bewezen en wordt door ons als het ultieme trainingsmiddel toegepast bij alle honden.

Betekent dit dat we dan alles maar accepteren van de hond? Nee, zeker niet! Maar we bieden je een aantal handvatten die het mogelijk maken om het ongewenste gedrag om te buigen naar gewenst gedrag. Behalve dat je veel met de hond gaat werken krijg je van ons een hoop kennis mee. Zeker tijdens de Basiscursus ga je veel leren over het gedrag van honden. Door deze kennis zul je heel goed in staat zijn om het gedrag van de hond in goede banen te leiden. 

"Je hoeft geen superhond te hebben om deel te nemen aan trainingen. De gewone alledaagse hond, uit een asiel, via kennissen of de rashond via de fokker; ze zijn allemaal welkom!"

Al onze cursussen en trainingen zijn gebaseerd op deze beproefde methode. Kom je bij ons trainen, dan zal je aangenaam verrast zijn door de ontspannen en vrolijke sfeer waarin onze cursussen worden gegeven. Zelfs als je met een “probleemhond” komt, zal je merken dat je binnen korte tijd met plezier met de hond traint. Kom en laat je verrassen!

Hoe werkt het leerproces bij honden?

Honden leren net als mensen door te associëren: wat is leuk en wat is niet leuk? Gedrag dat leuke dingen oplevert en/of lustgevoelens geeft willen ze graag herhalen. Hoe snel had de hond door waar de koekjes vandaan komen? Of dat de riem pakken betekent dat hij uit gaat? Van dit principe kunnen we gebruik maken met het opvoeden van de hond. Dat gedrag wat we graag herhaald zien, belonen we. Dat kan bijvoorbeeld zitten op commando zijn, komen als je hem roept of keurig met een losse riem meelopen zonder te trekken. Maar ook: rustig zijn en niet blaffen als de bel gaat, niet opspringen als er bezoek komt en netjes bij je blijven in plaats van uitvallen naar andere honden.

De clicker als beloning

Een handig hulpmiddel bij de opvoeding van honden is de clicker. Door de hond te leren dat er na de click altijd iets aangenaams volgt, leert hij heel snel te werken voor de click. Iets lekkers is voor de meeste honden de ultieme beloning, maar het kan ook een speeltje zijn of een knuffel. Met een clicker kan je heel goed ‘timen’: je bent in staat precies op het moment dat de hond het goede gedrag vertoont, te clicken en de hond dus aan te geven dat dát precies was wat je bedoelde. Je zult verstelt staan hoe leuk het is en hoe snel de hond het door heeft! Zodra de hond een oefening begrijpt, bouw je het clicken weer af zodat je niet voor altijd vast zit aan een clicker.

Geen dwang, geen pijn, geen schrik…

Als je jezelf goed verdiept in de leerprocessen van de hond, merk je dat het opvoeden van een hond met gebruik van correcties zoals een pijnprikkel toedienen en een schrikreactie oproepen, ervoor zorgt dat de hond alleen luistert als hij niet onder de straf kan uitkomen. Het levert vermijdingsgedrag op, want de hond vindt het niet leuk als je hem pijn doet of aan het schrikken maakt. Toegediende correcties maken dat een hond zich gaat richten op dat wat hij niet mag, in plaats van op wat hij wel mag.

‘Ja maar... honden corrigeren elkaar toch ook, bijvoorbeeld in de nek?’ denk je nu wellicht. Dat klopt, maar in een vaste stabiele roedel corrigeren honden elkaar slechts zeer zelden. In een stabiele roedel weet iedere hond wat hij aan de ander heeft: De regels van het leven zijn duidelijk. Er is tussen honden onderling zelden noodzaak tot corrigeren, al helemaal niet de hele dag door zoals veel eigenaren doen.

"Jij vormt met de hond, en eventueel de rest van het gezin, een roedel!"

Als het goed is vormen jullie een stabiele roedel, waarvan alle leden weten wat de regels zijn waardoor iedereen ontspannen met elkaar kan omgaan. Als je de hond voortdurend moet corrigeren, gaat er iets fout in de onderlinge relatie. Dan moet je daaraan werken. Dat doe je door de hond duidelijk te gaan maken wat je wél wilt. Het resultaat is een stabiele hond, die weet wat zijn baas van hem verwacht en die daar maar wát graag gehoor aan geeft omdat hij jou de allerleukste baas van de hele wereld vindt.

Tijdens de cursussen bij Ranzijn Hondenscholen leer je de hond begrijpen. Je leert begrijpen hoe de leerprocessen werken, hoe je daarop kan inwerken en hoe je goed gebruik kan maken van de clicker. Tevens leer je tijdens de cursussen heel veel over lichaamstaal en het gedrag, zodat je gaat herkennen wat jouw hond doet, waarom hij dat doet en hoe je dat gedrag kunt beïnvloeden en/of sturen.

Diverse trainingen

Al onze cursussen en trainingen zijn gebaseerd op deze beproefde methode. Kom je bij ons trainen, dan zal je aangenaam verrast zijn door de ontspannen en vrolijke sfeer waarin onze cursussen worden gegeven. Zelfs als je met een “probleemhond” komt, zal je merken dat je binnen korte tijd met plezier met de hond traint. Kom en laat je verrassen!

Ranzijn Hondenschool     Ranzijn Hondenschool     

Ranzijn Hondenschool     Gedrag en gehoorzaamheid hondenschool