Mijn vestiging:

 De Buxus en zijn alternatieven

Iedereen kent de buxus wel. De buxus is een van de meest geliefde planten voor een rechte en mooie lage haag. Dit komt door zijn snelle groeisnelheid van ongeveer 10 centimeter per jaar. Daarom hoeft deze niet vaak gesnoeid te worden om zijn gekozen vorm te houden. Toch is de populariteit van de buxus de afgelopen jaren afgenomen. De plant wordt namelijk aangetast door de buxusmot.

Buxusmot

De buxusmot zelf veroorzaakt geen schade, maar de rups wel. De rupsen (larve van de buxusmot) kunnen in een korte periode een haag van enkele meters helemaal kaal vreten. worden. De buxusstruik is dan niet dood, hij heeft alleen geen bladeren meer. Je kunt dit zien door een krabtest uit te voeren; krab met je nagel een stukje van de bast af, zie je dat het onder de bast nog steeds groen is, dan zit er dus nog steeds leven in de struik. Wel is het verstandig om de buxus te gaan bemesten, hierdoor vormt hij geheel of gedeeltelijk nieuw blad voordat het najaar begint.

Doordat de rups verschillende fasen doorgaat, heeft hij in iedere fase een ander uiterlijk. Je herkent de rups in het beginstadia aan de gele kleur. Later wordt hij groener met zwarte/bruine strepen en stippen. Daarbij herken je de aanwezigheid van de buxusrups door rupsenspinsels op de bladeren.

Hoe kan je de Buxusmot bestrijden?

Door middel van Bayer Garden Buxus monitoringval,  kun je nagaan wanneer de buxusmot aanwezig is. Deze monitoringsval bevat een feromoon die de mannetjes aantrekt. Hierdoor zal dus de bevruchting van de vrouwtjes terug lopen. Zit de rups al in de haag dan kun je proberen om deze er met de hand uit te halen, vergeet de pop ook niet mee te nemen. Let er wel op, gooi deze rupsen niet los in de groenbak want is de kans op besmetting naar de tuin van de buren groot. Verwijder de rupsen in een afgesloten zak. Zijn er veel rupsen aanwezig? Dan kan een natuurlijk middels als Bayer Pyrethrum concentraat worden gebruikt. Voor dit middel geldt dat alleen die rupsen worden gedood die geraakt worden. Herhaling is met deze plaag absoluut noodzakelijk (om de 7 dagen). Daarnaast is het erg belangrijk om naast een middel ter bestrijding ook de buxus goed te gaan voeden. De haag kan namelijk verzwakken, waardoor als extra probleem ook de buxusschimmel tevoorschijn kan gaan komen.

Bayer Garden Buxus monitoringval:

De alternatieven van een Buxus

Tegenwoordig zijn er ook een paar alternatieven beschikbaar. Zoals de Japanse Hulst, de Chinese Kamperfoelie of de Japanse Kardinaalsmuts.

Japanse hulst
Latijnse naam: Ilex Crenata

Chinese Kamperfolie
Latijnse naam: Lonicera Nitida

Japanse Kardinaalsmuts:
Latijnse naam: Euonymus Japonicus

 

De Japanse hulst is de meest populaire keuze onder de mensen die op zoek zijn naar buxusalternatieven. Met een jaarlijkse groeisnelheid  van tussen de de 15 en 30 cm. De positie die de bladeren aan de takken hebben verxschilt. Aan de takken van de Buxus staan de ronde blaadjes nameljk recht tegenover elkaar. Bij de Japanse hulst staan ze om en om. Zeker als je jouw haag of vormsnoeikunstwerk van een afstandje bekijkt zal de Japanse hulst zich bewijzen als een bijzonder overtuigende buxusvervanger.

Onderhouden van je Buxus, Japanse hulst of Kardinaalsmuts

Je kan je buxus of ander groenblijvers het beste onderhouden met:


Snoeien van een Buxus of Japanse Hulst

 Heel handig is de Gardena comfort Buxusschaar, deze schaar is speciaal geschikt voor het snoeien van een Buxus of Japanse Hulst.

Mocht je meer advies en uitleg nodig hebben? dan staan onze Groenmedewerkers in de winkel voor je klaar. Je bent van harte welkom!.

*Disclaimer: Voor onze winkels in Rotterdam en Amsterdam is een beperkt assortiment van kracht en niet alles verkrijgbaar.