Puppy checklist
Krijg jij binnenkort een puppy? Ontzettend leuk, maar realiseer je ook dat er behoorlijk wat te regelen valt. Van het aanschaffen van een riem tot het kiezen van de juiste dierenarts. En van het aanmelden bij een puppytraining tot het afsluiten van een verzekering. Kortom: genoeg te doen. We hebben in samenwerking met Prins Petfoods een complete checklist samengesteld om je een beetje op weg te helpen! Psst... je kunt hem aan het einde downloaden.
Producten
Aan het kopen van een riem en een mand heb je vast gedacht. Maar wat moet je allemaal nog meer aanschaffen? Hieronder een boodschappenlijst aan producten die nodig zijn bij het opvoeden van je hond.
Eten & drinken
Slapen
Spelen
Kauwmateriaal
Speeltjes / knuffel
Uitlaten
Halsband / riem / tuigje
Optioneel: adresplaatje voor aan de halsband
Optioneel: lampje aan de halsband voor in het donker
Verzorgen
Vlooienkam
Hondenshampoo
Tekenpincet
Tandenborstel en hondentandpasta
Wormenkuur
Het kiezen van het juiste voer
Je wilt natuurlijk alleen het beste van het beste voor je pup. Maar wat het beste is, dat is per puppy verschillend. Het is sowieso verstandig om de eerste dagen hetzelfde voer te geven als de fokker deed. Na een aantal dagen kun je langzamerhand overschakelen op het voer van jouw keus. Tip: om de overstap niet te groot te maken, kun je het beste een mix maken van het oude en het nieuwe voer. De verhouding pas je steeds een beetje aan tot je uiteindelijk alleen nog het voer van je eigen keuze geeft.
Puppy’s hebben specifieke voeding nodig om sterk en gezond te worden. In de puppyvoeding van bijvoorbeeld Prins zitten extra vitamines, eiwitten en mineralen. Plus probiotica die een evenwichtige darmflora te ondersteunen. Maar ook dan zijn er nog ontzettend veel opties. Het beste is om je dierenarts te raadplegen wat het beste bij de levensstijl van je puppy past. Kortgezegd zijn er 3 verschillende opties waar je uit kunt kiezen:
Krokante brokken voor puppy’s. Dit is aan te raden als je pup heel snel eet en het als het ware naar binnen schrokt.
Geperste brokken voor puppy’s. Dit is aan te raden als je puppy heel actief is of als het een lastige eter is
Natvoer voor puppy’s. In natvoer zitten weinig koolhydraten en veel eiwitten. Daarentegen zitten er minder voedingsstoffen in, waardoor je vaak meer natvoer moet geven dan je bij brokken zou moeten doen.
Bekijk hier het volledige overzicht van puppyvoeding
Aanmelden voor een puppytraining
Het is heel belangrijk om een goede cursus te volgen met je pup. Niet alleen om je pup op te voeden, maar ook om hem kennis te laten maken met andere honden. De eerste 14 weken staat je pup nog open voor nieuwe indrukken (de socialisatiefase), dus kun je het beste optimaal gebruik maken van deze periode. Zo is het meteen duidelijk voor je hond wat bij jou thuis de regels zijn. Als in de ene week iets wel mag en de volgende week niet meer, dan wordt het erg verwarrend voor je viervoeter. Juist omdat het volgen van een cursus zo belangrijk is, wil je wel een goede keuze maken. Zorg dat je je goed oriënteert en weet wat de trainer te bieden heeft. De belangrijkste punten om te letten:
Persoonlijke klik met de instructeur. Klinkt logisch, maar is wel heel belangrijk. Als de klik er met de instructeur er niet is, neem je minder snel iets aan en dat komt de kwaliteit van de training niet ten goede.
Bij de meeste hondenscholen kun je vooraf een keertje meekijken. Maak hier vooral gebruik van om te kijken of de lesmethode bij jou past.
Informeer vooraf hoe groot de groepen zijn waarin er getraind wordt. Hoe groter de groep, hoe minder persoonlijke aandacht er gegeven kan worden.
Doel van de les. Bedenk vooraf goed wat het doel is dat je wilt bereiken. Vind je het belangrijk dat je pup commando’s kan opvolgen? Of wil je liever een samenwerkingsverband aangaan, waarbij je je hond echt leert begrijpen?
Benieuwd naar de mogelijkheden voor puppytrainingen bij Ranzijn? Kijk dan hier.
De eerste keer naar huis
Eindelijk mag je kleine vriend mee naar huis! Hoe pak je dat het beste aan? Neem iemand mee waar de pup bij op schoot kan of gebruik een reisbench. Zorg dat de bench goed vast zit en dat je hond goed naar rechtop kan zitten. Je kunt je hond ook op de achterbank vervoeren. Zorg dan wel dat je zijn tuigje in de gordel klikt. Ongelukjes kunnen onderweg gebeuren, neem een keukenrol mee voor als je pup onderweg onverhoopt een plasje doet of last heeft van wagenziekte.
Een hond heeft ook behoefte aan zijn eigen plek, dus zorg dat deze klaarstaat zodra hij bij jou thuis aankomt. Een puppy is in feite een baby die alles wil ontdekken en nergens gevaar in ziet. Zorg er dus voor dat je huis veilig is voor puppy’s. Denk aan lage stopcontacten, losse stroomdraden en een trap waar je pup vanaf kan vallen. Als je een gladde vloer hebt, kun je het beste een kleed neerleggen zodat je pup niet uitglijdt. Dit kan namelijk voor vervelende gewrichtsproblemen zorgen.
Breng je je puppy in een huis waar je al een ander huisdier hebt? Laat ze dan voorzichtig aan elkaar wennen. Honden onderling, maar ook katten, moeten wennen aan elkaar. Hier hebben we tips wanneer je dieren aan elkaar introduceert.
Dierenarts kiezen
De keuze van een dierenarts is heel persoonlijk. Je moet je er vooral zelf prettig bij voelen. Let alleen op dat een dierenarts niet te ver bij je vandaan is. Als je puppy onverwachts ziek wordt, is het fijn als je snel op locatie kunt zijn.
De dierenartspraktijken van Ranzijn zijn volledig uitgerust met gekwalificeerd personeel. De praktijk beschikt over o.a. een operatiekamer, laboratorium, opnameruimte en echo- en röntgenapparatuur. Er worden inentingen, preventief advies, operaties en onderzoek van honden verzorgd, maar ook katten, knaagdieren, vogels en reptielen kunnen worden behandeld.
Verzekering afsluiten
Wat als je huisdier ziek wordt? Of een ongeluk krijgt? Kun jij hem dan de beste zorg bieden, zonder je zorgen te maken om de kosten? Jij bent verantwoordelijk voor je huisdier, een dierenleven lang. Daarom is het van belang om van te voren na te denken over een verzekering.
Trimsalon
Heeft jouw pup een vacht die meer verzorging nodig heeft? Kijk dan eens naar een trimsalon bij jou in de buurt. Bekijk hier een overzicht van de trimsalons van Ranzijn.
Registreren van chipnummer
Het is sinds 2013 verplicht om het chipnummer van je hond te registreren bij de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren. Bij aankoop van de hond moet je binnen 14 dagen het chipnummer op jouw naam laten registreren. De fokker kan je hier vaak wel bij helpen.
Best veel wat je moet onthouden voordat je een puppy koopt. 100% zeker weten dat je niks vergeet? Download dan hier de checklist van Prins!
Deze blog is geschreven in samenwerking met Prins Petfoods.