Verhalen vanuit onze dierenartspraktijk - Swiebertje

Verhalen vanuit onze dierenartspraktijk - Swiebertje

Swiebertje is een kater en al aardig op leeftijd. Eén van zijn baasjes belde naar onze praktijk omdat zij het idee hadden dat hij niks meer kon zien.

Tijdens het consult werd Swiebertje helemaal nagekeken, zijn pupillen waren erg vergroot en hij leek inderdaad niks meer te zien. Deze oude baas was al bekend met een te snel werkende schildklier. Katten met nierfalen en onder andere hyperthyreoïdie hebben met regelmaat een te hoge bloeddruk, wat kan leiden tot (acute) blindheid met zelfs loslating van het netvlies, maar ook hersenbloedingennierschade en hartfalen. De volgende stap was een bloedonderzoek om eventuele andere onderliggende oorzaken uit te kunnen sluiten. Gelukkig was de uitslag hiervan goed! De vervolgstap was een bloeddruk meeting.

Voor een bloeddrukmeting hebben zowel wij paraveterinairen alsook het dier wat meer tijd nodig. Er moeten meerdere metingen gedaan worden voor een betrouwbare uitslag en het dier moet zich op zijn gemak voelen en wennen aan dat rare bandje om hun staart of poot wat steeds strakker gaat zitten tijdens de meting.  Daarom blijven ze soms wat langer bij ons op de praktijk.

Gelukkig had deze oude baas daar niet zo veel problemen mee en vond het allemaal wel prima. Dus zogezegd zo gedaan. En wat bleek, Swiebertje zijn bloeddruk was veel te hoog! Daarvoor werd er medicatie opgestart en ook moet hij voorlopig onder controle blijven om zijn bloeddruk goed in de gaten te houden. 

Deze foto’s zijn enkele weken later gemaakt. Swiebertje heeft goede vooruitgang geboekt en zijn zicht wordt geleidelijk aan steeds beter. Dit natuurlijk ook mede dankzij het adequaat handelen van zijn baasjes!