Hondenpension 101: ook een fijne vakantie voor je hond
Het is de vakantieperiode, misschien ga je op vakantie maar kan je hond helaas niet mee. In Nederland mag niet iedereen zomaar een hondenpension beginnen, maar als baasje wil je dat je hond ook een fijne vakantie heeft. In deze blog lees je wat belangrijk is bij het uitzoeken van een hondenpension.
Waar moet een goed hondenpension aan voldoen?
Deskundigheid: niet iedereen kan en mag zomaar een hondenpension beginnen. De houder dient een vakbekwaamheidsbewijs Houder van honden en katten in bezit te hebben, hiermee voldoet hij aan de wettelijke eisen die door de overheid zijn opgesteld in het Besluit houders van dieren (voorheen Honden– en kattenbesluit). Wanneer een pension aangesloten is bij brancheorganisatie Dibevo voldoen ze aan de wettelijke eisen. Check dit goed voordat je een verblijf boekt.
Voeding: heeft je hond altijd toegang tot vers drinkwater? Neem je je eigen voer mee of krijgt je hond tijdelijk wat anders? In de meeste pensions is eigen voer meenemen wel mogelijk.
Verblijf: is het overdekt, schoon en ruim genoeg voor jouw hond? Je hond moet natuurlijk wel lekker liggen. Is het niet te warm of te koud en komt er daglicht binnen? Sommige pensions hebben voor iedere hond een eigen binnen- en buitenverblijf. Let op dat bij veel pensions met een buitenverblijf komen de honden namelijk niet verder dan dat verblijf. En wanneer ze een buiten deel hebben, check of het goed afgesloten is en veilig. Er zijn ook pensions waar honden in groepen naar buiten gaan. Dit kost een pensionhouder wel meer tijd en jou als baasje waarschijnlijk iets meer geld.
Gezondheid: de gezondheid van je hond staat op nummer één. De houder van het pension moet erop letten dat jouw hond geen pijn of ongemak ervaart. Er kunnen veel situaties voordoen, van een brand tot aan een gebroken poot. Hoe is het pension en personeel op zo’n situatie voorbereid? Dat is belangrijk om te weten voordat je jouw hond daar laat logeren.
Stress: voor sommige honden kan een verblijf in een pension hun stress verhogen en hun angst vergroten. Je wilt als baasje dat de angst van je viervoeter zo min mogelijk is. Zolang er een vast ritme in de dag zit, wordt de angst minder en krijgt je hond een gevoel van veiligheid. Het is belangrijk om te vragen of de medewerkers stress bij een hond herkennen en weten hoe ze een hond moeten laten ontspannen. Zoals met spelletjes of zelfs een massage.
Tips bij het uitzoeken van een hondenpension
Voldoet deze aan je wensen: het belangrijkste is dat jij een fijn en veilig gevoel krijgt bij het pension waar je jouw hond achterlaat. Diensten bij hondenpensions lopen uiteen van eenvoudig tot extravagant. Ook is een eerste indruk heel belangrijk dus kijk of je even langs kan.
Prijs: niet ieder budget is hetzelfde, maar voor ieder budget is er wel een hondenpension. De meeste pensions hebben een basisprijs en iedere extraatje kost ook extra. Vergelijk de prijzen en diensten goed met elkaar totdat jij je perfecte pension hebt gevonden.
Ervaring van anderen: heb je een pension op het oog? Vraag aan andere of ze ervaring hebben met het pension. Of lees de recensies op de website.
Andere honden: hoe gaat het pension om met de honden in de ruimtes? Slapen er honden samen of hebben ze een apart nachtverblijf? En is er een gezamenlijke speelruimte? Sommige honden vinden het fijn met andere honden, maar sommige ook niet. Informeer wat de wensen van jouw hond zijn en of het pension hier rekening mee kan houden.
Uiteindelijk is de keuze aan jou en het belangrijkste is dat je hond een fijne vakantie heeft en jij hem met een gerust hart achter kan laten in het pension.