Vakantiechecklist: met je hond op vakantie
De zomervakantie staat weer voor de deur. Grote kans dat jij er deze zomer even tussenuit piept. En niks is leuker dan een mooie vakantiebestemming ontdekken mét je viervoeter. Neem jij je hond mee op vakantie? Dan zijn er dingen waar je rekening mee moet houden. Bijvoorbeeld welke vaccinaties er nodig zijn, of je hond wel mee mag naar de bestemming en hoe je hond moet vervoeren. Wij hebben in samenwerking met Prins Petfoods alvast een checklist voor je samengesteld.
Accommodatie
Honden zijn op vrijwel elke kampeerlocatie toegestaan. Sommige campings hebben zelfs hun faciliteiten hier helemaal op ingericht, zoals speciale hondentoiletten, zwembaden, mooie uitlaatroutes en het uitdelen van poepzakjes. Maar het is wel goed om dit van tevoren nog even te controleren op de website van je accommodatie. Sommige campings verplichten het bijvoorbeeld om je hond altijd aan te lijnen, terwijl op andere locaties alle honden los mogen rondrennen.
Hotels zijn een ander verhaal. Meestal zijn honden niet toegestaan, maar gelukkig bestaan er ook hondvriendelijke hotels. Het is slim om vooraf de accommodatie te bellen over de regels met betrekking tot huisdieren. Dan kom je in ieder geval niet voor verrassingen te staan.
Regelgeving
De Rijksoverheid heeft medische verplichtingen bepaald voor als je je hond meeneemt op vakantie. Zo heeft je hond een registratie- en identificatieplicht door middel van een chip. Zorg dus dat je hond gechipt is. Maar controleer ook of de contactgegevens op de chip nog steeds kloppen. Tip: hang een adreskokertje of penning met de adresgegevens aan de riem van je hond.
Ook is het verplicht om altijd een Europees paspoort bij je te hebben en moet je hond zijn ingeënt tegen rabiës (minimaal 21 dagen voor vertrek). Het is ook slim om te controleren of er in het gebied waar je naartoe gaat een verhoogd risico is op ziektes, zoals hartworm, babesiosis of leishmaniasis.
Naast de Europese regels kan ieder land zijn eigen invoereisen bepalen. Informeer dus van tevoren welke regels het land van bestemming én de landen waar je doorheen reist hanteren. Denk aan specifieke hondenrassen die niet zijn toegestaan in bepaalde landen, of de hond een muilkorf moet dragen en welke entingen verplicht zijn. Je kunt dit controleren bij de ambassade of bij het verkeersbureau van het specifieke land.
In een aantal landen buiten de EU, zoals Engeland en Noorwegen, is het verplicht om je hond te behandelen tegen wormen en teken. En vergeet vooral je tekentang niet mee te nemen. Je kunt dit controleren bij de ambassade of bij het verkeersbureau van het specifieke land.
De wetgeving voor het vervoeren van huisdieren in een auto verschilt ook per land. Maar los van deze regels, is het natuurlijk belangrijk dat je viervoeter veilig en comfortabel zit. Zet honden in de auto dus altijd vast met behulp van bijvoorbeeld een autogordel.
Aansprakelijkheidsverzekering
In sommige Europese landen is het verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering voor je hond te hebben. Is jouw hond verzekerd? Dat geldt dan vaak voor medische kosten. Schade die wordt aangericht door jouw hond, wordt niet altijd gedekt. Check dus ook hoe dat geregeld is bij de verzekering.
Checklist
Regels gecontroleerd? Tijd voor de checklist wat je mee moet nemen:
Europees paspoort van je hond
Chipnummer
Hondenverzekering
Adres en telefoonnummer van een dierenarts in de omgeving
Reismand, bench of tuig voor in de auto
Eigen deken/kussen of mand
Koelmat in warme gebieden
Halsband en riem
Penning of adreskoker voor aan de riem
Waterfles voor onderweg
EHBO-setje inclusief tekentang
Eigen speeltjes
Laat je huisdier nooit alleen achter in de auto!
Enig idee hoe snel je auto kan opwarmen? Bij een temperatuur van 24 graden is het in de auto na 10 minuten al 34 graden. En na 30 minuten zelfs 43 graden. Veel mensen onderschatten het gevaar hiervan. Laat je hond niet achter in de auto. Nooit, ook niet voor heel even!
*Deze blog is geschreven in samenwerking met Prins Petfoods.